Håndbryg.dk
 

Respekt!

Af Jens Mortensen, juni 2003

Nuvel, en del af Håndbryggerne i Danske Ølentusiaster - bedre kendt som haandbryg.dk - tog hjem lørdag aften, og fik støvsugede diverse hemmelige kældre og lagre for at kunne servere bare en smule øl om søndagen til de mange gæster der rundede standen.
Så med disse ekstra forsyninger -som har tørlagt en del bryggere ikke mindst i Køge og omegn for resten af sommeren - kan det kun konstateres, at håndbryggerstanden var en endog meget stor succes.

Vores primære mission, nemlig at udbrede kendskabet til, hvorledes alle med relative enkelte midler kan brygger deres eget øl, blev til fulde blev opfyldt. Og midlet: Servering af diverse håndbryggede øl, efterfulgt af en snak med en af de mange bryggere på standen.
Dette var kun muligt, pga. at 15 håndbryggere havde lagt et meget stort stykke arbejde bag dette års håndbrygger-stand i forbindelse med planlægningen og det praktiske arbejde. Herunder ikke mindst i de mange timers arbejde ved mæskekar og bryggryder, som gjorde det muligt at medbringe betydeligt større mængder øl og stilarter end ved tidligere festivaler.

Formanden for haandbryg.dk's mere formalistiske appendiks-forening kunne da også, på trods af et sædvanlig synligt usundt blodtryk, manglende nattesøvn og lettere stressende attitude, lokkes væk fra hoben af nyhedshungrende pressefolk, og i et par minutter holdes til standen uden brug af magtmidler. Ikke med unødvendige salgstaler om det håndbrygget øls fortræffeligheder, men med en præsentations af dette års "øl-menu".
En ting er mangfoldigheden udi forskellige stilarter, som er et særkende for håndbryggerne, men noget andet er, og her må vi citere håndbryggerappendiksforeningsformanden..: ..Man finder sgu ikke mere originale og morsomme navne på øl på denne festival end hos håndbryggerne..". Og det er jo givetvis et andet særkende. I år kunne der blandt mange originale og unikke øl f.eks. nydes en "Sort Strøby", "Tia Loca", "Kridt Wit", "Malty Dog", "Indian Summer Ale", "It's getting Late", "Coal Miner" eller en "My Chuf"

Knæfald for en Trippel.

Dette med at man som gæst kan få en snak med os håndbryggere, hvor vi kan få delt ud af vores gode (og dårlige) erfaringer, og ikke mindst få en gensidig sludder om "..hvad der er godt øl", er en af de områder vi som håndbryggere på Ølfestivalen har sat som vores vigtigste prioritet. Desværre var der i perioder bare så travlt, at vi ikke kunne nå at få denne snak i baren.
Dette gjaldt således også en mindre gruppe ølglade herre, der fredag aften smagte sig igennem en del af udvalget på de 10 konstant løbende haner. Da de forgæves høfligt havde forsøgt at opnå kontakt med de travlt serverende håndbryggere, insisterede en fra selskabet til sidst på, at komme til at tale med bryggeren til "Celia Dei", en belgisk trippel han og de øvrige i selskabet netop havde smagt. Med lidt besvær kom håndbrygger Nick Wilder til baren, hvor han fik at vide, at det ganske enkelt var den bedste trippel selskabet nogen sinde havde smagt, og med ordene "RESPEKT!", faldt de på knæ i en nærmest muhamedansk tilbedelse overfor hr. Wilder.
Håndbryggerredaktøren har rundet de 40, og har aldrig rigtig fanget og forstået sig på de sociologiske fænomener udi det urbane Rap-miljø, men hvis man virkelig er så optaget af "..at få respekt",- kunne det være man bare skulle glemme attituderne og de løst hængende skuldre, og i stedet kaste sig over at brygge noget godt øl, og så opnå "respekt" fra vennerne og den øvrige omverden..gennem sine handlingere.

Nuvel, der var som sagt ikke altid megen tid til en sludder med folkene bag fadølshanerne. Men til gengæld kunne man så i stedet kaste sig over en snak om håndbrygning med Heikki og Christian, der definitivt tog sig tid til at forklare om håndbrygningens ædle kunst,- eller snare håndværk - bag opstillingen af et til lejligheden konstrueret demo "nano-bryggeri" . Tilsvarende kunne Jesper og Klaus fra Brygladen også dele rigt ud af deres erfaringer, bag den nærmest kunstfærdige udsmykning i halm, humle og malt (det nærmeste man vist kommer begrebet "dekoration" blandt midtjyske malt-pushere!).

DM i Håndbryg 2003

Mens standens haner blev betjent af ivrige hænder, arbejdede et andet hold håndbryggere på forberedelsen og ikke mindst afholdelsen af DM i håndbryg, som i år var flyttet til et glasbur i foyeren, så alle havde lejlighed til at se, hvorledes en sådan konkurrence og bedømmelse finder sted. Dette års DM i Håndbryg blev vundet af Mikael og Tom - bedre kendt som "Ellebryg" - som med deres stout "Very Black", tog prisen for den bedste øl i alle klasser. Et stort tillykke til Tom og Mikael, som indledte deres håndbryggergerning ganske få måneder efter sidste års festival!! Dem kommer vi til at høre mere om i næste nummer af ØlentusiasteN.
Bag dette DM i håndbryg ligger et meget stort stykke arbejde, som ikke umiddelbart er synligt for hverken publikum eller deltagere. Men dette arbejde blev udført - med Gregg Glaser ord: - " Excellent" af Dan Temple, Martin Fredfeldt og Klaus Egebjerg. En stor tak til dem for dette arbejde!!!!

Antallet af Håndbrygger i Danmark er nærmest ekspotentielt stigende.

At interessen for at brygge sit eget øl er steget markant de sidste år i Danmark, var meget tydeligt på Ølfestivalen. Fra at have været en lille nærmest eksotisk skare af folk med hang til håndbrygget øl, er vi pludselig blevet mange. Dette vidner ikke mindst antallet af unikke personer der besøger håndbryggernes hjemmeside om, for nu slet ikke at nævne antallet af personer der har tilmeldt sig på håndbryggernes mail-baserede erfaringsudveksling "Brygforum". Rigtig mange er ikke kun kørt kold på at indtage triviel dansk standard øl, men vil så sandelig også selv kaste sig ud i den herlige syssel det nu en gang er, at brygge sin egen belgiske trappist, engelske IPA eller hvad nu hjerte og smagsløg måtte begære. Der er vel nærmest tale om en dansk "håndbrygger-eksplosion.", som lægger sig i kølvandet på den øvrige "slow-food" ånd, der breder sig i et opgør med de industrielt forarbejde fødevare, hvor fokus er på pris, markedsføring og optimering af produktion,- og i langt mindre grad på kvalitet.

De fleste mennesker i dette land kan af helt indlysende årsager ikke bruge mange timer i et køkken hver dag. Man må derfor vælge sine områder med omhu, og her er der så flere og flere der også inddrager fremstillingen af håndbrygget øl i deres sparsomme kvalitetstid i køkkenet.
Denne interesse kunne også spores på Ølfestivalen, hvor ufatteligt mange personer skrev sig op på vores liste over "interesse i at www.haandbryg.dk afholder kurser i håndbrygning". Og lad det være sagt med samme, at vi efter sommeren vil følge op på dette, og kontakte alle med tanke på at afholde nogle lørdage i efteråret og vinteren, hvor man kan få en introduktion, basisudstyr og ikke mindst 25 liter af eget håndbrygget øl med hjem. Vi vil løbende informere om dette i gennem ØlentusiasteN, og ikke mindst på hjemmesiden www.haandbryg.dk.
For mange ville netop gerne melde sig ind foreningen "haandbryg.dk", for med det samme at lære at brygge eget øl.

Hvem er egentlig "www.haandbryg.dk"???

Men www.haandbryg.dk er ikke en forening, men et "anarkistisk netværk" af passionerede personer med en stor kærlighed til livets mangfoldig- og udfoldelsesmuligheder - herunder ikke mindst det gode øl - og man kan derfor ikke melde sig ind i en veletableret forening. Ikke desto mindre er netværket landsdækkende, og spænder i ordets bogstaveligste forstand over håndbryggere fra Skagen til Gedser.
Der findes egentlige bryggerlaug i netværket, som man evt. alternativt kan kontakte,- bl.a. i Vendsyssels nordligste by. Om der lige findes et bryggerlaug i Gedser er håndbryggerredaktøren uvist,- men ellers kunne man jo selv starte et.

Til sidst skal lyde en stor tak til festivalledelsen - i særdeleshed Kirsten - for et flot stykke arbejde og en meget velorganiseret ølfestival.