Håndbryg.dk
 

Håndbryggerantropologi

To forskellige håndbryggertyper

Af Bo Pedersen, august 2002

Dogmebryggerens

10 bud

Hightech-bryggerens

10 retningslinjer

1

1

Hjemmebrygning er madlavning og madlavning er kunst.
Det hedder ikke hjemmebrygning! - det hedder håndbrygning og i øvrigt er det en videnskab!!

2

2

Intet må planlægges på forhånd og intet skrives ned hverken før eller efter. Ingredienserne må ikke vejes eller måles og skal hældes i (lidt ad gangen) på øjemål. Man kan se, mærke og smage, hvornår der er nok af de forskellige ingredienser. Hvornår har du sidst planlagt en madopskrift og vejet ingredienserne? Det smager muligvis meget forskelligt fra gang til gang, men det er netop charmen! Alt skal planlægges på forhånd og alt skrives ned. Brug computerværktøjer på nettet som beercalc eller beertools til at balancere opskriften med. Ingredienserne skal måles nøjagtigt af. Det er den eneste måde hvorpå man kan reproducere en god øl, og selv på denne måde kan det være svært at lave den samme øl gang efter gang. Det er vigtigt, at man rammer indenfor tolerance-værdierne for den stilart, man vælger at brygge.

3

3

Man må kun bruge redskaber som forefindes i et almindeligt køkken. Det er helt unødvendig at investere i mere udstyr. En stor gryde, en stor balje, en rimelig stor si og en lille tragt til opfyldning af flasker er alt hvad der behøves. For at kontrollere brygningsprocessen kan man tage diverse motorer, hydraulik, termostater, varmeaggregater og termometre i brug. Sørg for at alt er i rustfrit stål, og lav en permanent opstilling, hvor processen kan køre i et flow uden din indblanding.

4

4

Køb 50kg pilsnermalt. Har du brug for mørkere malt kan du riste denne i forskellige nuancer i ovnen eller på en pande

For at ramme en bestemt stilart helt præcist er det nødvendigt at købe 5-10 forskellige specialmalte.For at ramme en bestemt stilart helt præcist er det nødvendigt at købe 5-10 forskellige specialmalte.

5

Brug en køkkenmaskine til at knuse malten med, eller køb malten knust. Køkkenmaskiner er langsomme, men så kan man jo lave noget andet imens.

5

Køb en maltkværn og monter en boremaskine på den. På denne måde kan man knuse en masse malt på kort tid og selv justere tykkelsen.

6

6

Hold dit udstyr nogenlunde rent. Da din urt bliver kogt en time i en gryde og du bruger samme gryde til at gære i er der ingen grund til bekymring. Flasker og tragt lægges i blød i en klorinblanding i badekarret og skyldes grundigt i først varm og så kold vand.

Vask alt udstyr med natriumlud (NAHO). Brug gummihandsker & sikkerhedsbriller og skyl efter med masser af kold vand samt evt. en syreblanding. Steriliser alt udstyret med en mild og nøje afmålt Iodophor blanding som ikke skylles af. Rengøring betyder alt. Vælg udstyr efter hvor nemt det er at gøre rent. Har du adgang til laboratorie-sprit, desinficeres rum, udstyr og dig selv yderligere med dette.

7

Kog en masse vand i en stor gryde. Put malten op i en stor balje og hæld skiftevis kold og varm vand over malten indtil mæsken har den rigtige konsistens og temperatur. Man kan mærke med fingrene hvornår mæsken er varm nok. Fingres naturlige smertegrænse ligger ved 60 grader og mæskning fungerer fint ved alle temperaturer mellem 50-70. Pak baljen ind i en dyne og lad den stå 2 timer. Smag evt. på urten - den vil være sød hvis mæskningen er slut. Tilsæt evt. lidt kogende vand efter en time så vandet igen kommer over fingrenes smertegrænse. Si mæsken og hæld lidt ekstra varm vand over for at trække det sidste ud.

7

Tilpas vandet med forskellige kemikalier så der kompenseres for de svagheder dit lokale vand har og så det passer til den type øl du vil brygge. Hæld en nøje afmålt mængde vand med en nøje afmålt temperatur over den nøje afmålte malt. Lad en motor røre rundt i mæsken og lad en termostat styre temperaturen. Hæld med mellemrum lidt af urten op i en ske og test med jod om mæskningen er slut. Sparging foretages ved at åbne for hanen under sien og tap urten ud. Bliv ved med at hælde urten tilbage til den er helt klar. Tænd for varmtvandssprinkleren over mæsken for at trække det sidste ud. Mål OG (original gravity) på urten

8

Kog urten i ca. en time og lad være med at holde øje med tiden - hold øje med urten. Tilsæt lidt humle i en humlepose. Smag på urten efter et stykke tid og tilsæt evt. mere humle indtil urten virker tilpas bitter.

8

Kog urten i nøjagtigt en time. Beregn - udfra den IBU (International Bittering Unit) som typen bør have - alfasyreprocenter, og kogetider samt de nøjagtige mængder humle. Humlen vejes af på en brevvægt og ilægges i hver deres pose. Hold øje med tiden og put poserne i og tag dem op på de planlagte tidspunkter. Tilsæt irish mosh til sidst for at nedfælde nogle af proteinerne. Mål OG (original gravity) igen.

9

Fyld badekaret med kold vand og put gryden heri med låg på og køl den ned. Hvis ikke du har en sådan luksus, kan en plastik vasketøjskurv eller anden beholder bruges. Dæmp lyset og sæt en Poul Krebs plade på. Muml nogle uforståelige ord - gerne noget med "Moses Hansen" og tilsæt med dette ritual den gær du har gemt fra sidste bryg. Lyt til din øl under gæringen. Hvis du bruger glasballon så læg dig på et tæppe foran den og kig på boblerne. Når øllet er færdiggæret efter en uges tid hældes det på patentflasker med 1 teskefuld sukker pr. flaske. Lad øllet lagre et par uger i kælderen eller hvor der nu er køligst. Inviter vennerne over. De er naturligvis høflige og siger at det smager godt. Tilbyd dem andre drikkevarer. Hvis de drikker mere af de andre drikkevarer og ikke spørger efter mere hjemmebryg, ja så må du tænke tilbage på de gange, hvor de har skamrost dit bryg og tørlagt dig fuldstændigt. Skift den gamle træske ud med en af metal og check dine biorytmer.

9

Tilslut modstrømskøleren til gryden og tap indholdet over på gæringsbeholderen af rustfrit stål i den temperaturmodificerede kummefryser. Ilt urten med en modificeret akvariepumpe og tilsæt wyeast smackpack gær. Mål dagligt OG så du kan sikre dig, at mængden af forgærbare sukkerarter faktisk omdannes. Når gæringen er slut sænkes temperaturen til 1 grad. Efter 3 uger tappes bundfaldet ud med hanen i den koniske bund på stålbeholderen. Hvis ikke man har en sådan hane skal øllet omstikkes til en ny gæringsbeholder. Tilsæt isinglas for at klare øllet yderligere. Mål original gravity igen og hæld herefter øllet på fad og tilsæt Co2. Er der brug for flasker bruges herefter en modtryksopfylder. Lav en testsmagning med dine venner hvor I udfylder evalueringsskemaer fra Alfred Jørgensen Laboratories. Lav trekantssmagninger med en referenceøl og lav sammenligninger med et kemisæt med klassiske ølfejl opmålt til 2 gange tærskelværdien. Noter alt og overlad intet til tilfældighederne.

10

Forbilleder: Mick Shack og Charlie Papazian (The complete joy of homebrewing).

10

Forbilleder: Allan Poulsen og Ray Daniels (Designing great beers).