En debutant har taget springet
Af Jens Mortensen, april 2002.
Jeg vil meget gerne dele mine erfaringer med Jer andre, og ikke mindst
dem, der som jeg selv - end til i onsdags - har den første "brygger-oplevelse"
til gode Jeg havde min debut med håndbrygning i onsdags, og gik hele aften
og hyggede mig med at brygge den første pilsner. Lejligheden duftede herligt
og jeg ser frem til at kunne prøvesmage undervejs, og naturligvis ikke
mindst evaluere det endelige resultat om en 6-7 uger.
Planlægningen af denne næsten mentalt højtidelige aften tog i og for
sig udgangspunkt nogle uger før, hvor jeg under megen kvalificeret vejledning
fra Klaus Egebjerg fra Brygladen (herunder ikke mindst et par oversættelser
af almindelig brugte udtryk og en indføring i øl-opskrifternes univers),
fik indkøbt grundudstyr og råvare samt udstyret med en pilsneropskrift
for begyndere, som selv jeg kunne forstå.
Da en egentlig maltkværn ikke var en del af mit første indkøb af udstyr,
startede jeg søndag eftermiddag en række forsøg med mit hjems forskellige
elektriske isenkram. Da jeg ikke havde (eller har for den sags skyld)
nogen ide om, hvordan slutresultatet af malet malt skulle se ud, måtte
jeg starte med at hakke et par korn med en kniv, idet Klaus havde været
så venlig at fortælle, at hvert kort skulle hakkes i en 4-6 stykker.
Derefter gjorde jeg et forsøg med min "food-processor". Ud over at det
larmede så alle beboer i min opgang ikke kunne undgå at blive en del af
denne næsten videnskabelige tilgang til at male malt, var resultatet også
noget nedslående. Nærmest en blanding af fint mel og hele korn.
Dernæst kastede jeg mig så over min elektriske kødhakker, som Bo Pedersen
her på listen havde nævnt kunne bruges. Denne fungerede i og for sig udmærket,
men først efter en række uheldige forsøg. Først fik jeg vendt kniven forkert,
hvorfor al malt meget hurtigt dannede en solid prop. Det tog vel knap
en halv time med en strikke-pind som vigtigste værktøj, at få den skilt
ad igen. Dernæst fik jeg så vendt kniven i kødhakkeren rigtigt, og resultatet
så faktisk rimeligt ud. I et anfald af kombineret hovmod og dovenskab,
fyldte jeg så kødhakkeren op med malt, og tænkte, at nu kunne den så passende
stå og passe sig selv, mens jeg drak mig en kop kaffe og læste avisen.
Jeg nåede ikke engang at skænke kaffe i koppen, før kødhakkeren igen var
totalt stoppet og havde lavet en prop, der var om ikke mere hård en før.
Men nu kendte jeg jo proceduren, og nået slukøret fik jeg gravet proppen
ud med min strikke-pind. Dernæst tog det vel 1½ time at hakke ca. 5 kg.
malt, idet jeg meget forsigtigt hældte en lille smule malt i ad gangen.
Jeg tror nok jeg kan sige, at en maltkværn er røget på indløbslisten over
isenkrams- og køkkenudstyr, som jeg simpelthen ikke kan leve foruden....!!!!
Onsdag sidst på eftermiddagen kastede jeg mig så - med noget der vel
i grunden mindede om drengede barnlig begejstring - over mit livs første
mæskning. Dvs. at jeg startede med at desinficere alt grej der skulle
bruges. Jeg har en ven, der til dagligt arbejder med udvikling af vin-gær
og vin-bakterier, og ud over at give mig en række gode råd, havde han
også været så venlig at efterlade mig 3 l. laboratorie-sprit til desinficering.
Alt blev herefter sprittet grundigt af, herunder også en 40 liters gryde
i rustfrit stål, som det var lykkedes mig at låne på ubestemt tid af en
anden af mine venner (som også arbejder med vin i sit professionelle liv),
hvilket unægtelig var en besparelse på mit "indkøbsbudget" over nødvendigt
udstyr til brygning.
Efter at køkkenet og remedier formodentlig var så rent at det kunne bruges
til operationer, fik jeg sat 12 liter vand over på mine gas-blus, og med
mit ny-indkøbte termometer tjekkede jeg så løbende, hvornår vandet ramte
en temperatur på 75 grader. Det skulle vise sig, at termometeret blev
mit vigtigste instrument resten af aftenen, og jeg følt mig unægtelig
igen som en førstegangs-forældre, hvis barn har fået sin første alvorlige
influenza. Der blev taget rigtig mange temperaturer i løbet af aftenen.
Men da 75 grader var nået, kom malten i gryden, som fik en farve, som
hvis man skulle blive i analogien til forældreskabet, netop mindede om
en ble på et barn med mave-influenza.
Temperaturen faldt markant og dernæst havde jeg de næste 85 minutter
et hyr med at holde den mellem 65 - 68 grader. Blev enten for kold eller
varm men det lykkedes da at holde den nogenlunde inden for dette interval.
De sidste 5 minutter fik jeg så temperaturen op på 75 grader. Mash-out
har jeg nu lært at det hedder.....
Klaus havde anbefalet mig at købe en spand, bore 3 mm huller i den, og
bruge den som sigte. Jeg var dog faldet over en gammel madam-blå sigte
hos min lokale marskandiser, og den blev brugt i stedet. Imens jeg sigtede
malten fra, det tog lidt tid, og jeg har siden set Martins Fredfeldt smarte
løsning med toppen af en vinballon som sigte (se
hvordan du laver den her), og den er jeg nok også med på. Samtidig
med udskillelsen af urten satte jeg på ny alle mine gryder over blusset
med vand. Derefter røg urten i den store gryde, og blev efterfyldt med
vand fra de øvrigt gryder på 75 grader, så den samlede urt indeholdte
ca. 28 liter. Fik det op og koge og da skummet havde lagt sig, lagde jeg
den første sok med 45 gram Hallertau Hersbrucker 4,9 % alpha i gryden,
40 minutter efter den næste sok med 25 gram Hallertau Hersbrucker 4,9
% alpha + irish moss efter inspiration fra Dan Temple, og endelig de sidste
5 minutter 25 gram Hallertau Hersbrucker. Også var det hele jo egentlig
klar til at hælde på ballonen og tilsætte gær.
Foreløbig havde den samlede proces taget ca. 5 timer og et utal af temperaturmålinger,
så nu skulle jeg bare lige køle gryden ned til ca. 25 grader. Jeg havde
som et led i min almindelige forberedelse til håndbrygning (det er vel
efterhånden en del år siden, at den ide kom snigende) i 3-4 år haft et
endog meget stort køleskab til opbevaring i mine forældres kælder (det
måler vel i grunden knap 2 meter, og jeg antager at der kan stå 3-4 King
Keg derinde). Dette var blevet fragtet ind i lejligheden, og temperaturen
sat til 0 grader, og nu forventede jeg faktisk, at jeg bare kunne stille
gryden der ind i køleskabet i et par timer,- så var den klaret! Det var
den så ikke.....
Meget hurtigt blev temperaturen over 50 grader inde i køleskabet, og
det kørte på højtryk, uden at jeg kunne måle nogen synderlig effekt på
den forventede nedgang i temperatur på gryden. Jeg måtte derfor finde
på noget andet, og gryden blev placeret i badeværelset, hvor min bruser
blev sat i spænd, så den kunne køle gryden ned. Det tog vel ca. 2-3 timer,
og jeg havde for længst set uret passere midnat. Enten skal jeg i fremtiden
investere i en "køler" (eller lave en selv), eller også kunne jeg næste
gang finde på at bruge "tør-is" (som mine vin-venner kan skaffe til mig),
der jo faktisk har den fordel, at det både køler, men også forhindre bakterier
i at "angribe" brygget under afkølingen, da det vil danne et "låg" af
kulsyre. Jeg er så ikke helt klar over, og det også fjerne ilten i brygget,-
det vil jo ikke være så smart.
Men således fremskreden i min proces, lykkedes det langt om længe at
få kølet gryden ned til 25 grader. Jeg fik det hældte på ballonen (som
inden var blevet grundigt rengjort med en krum ballonbørste og derefter
sprittet), og plaskede godt med hævert-slangen for at tilføre ilt. Og
det var så her sådan kvart i et om natten, at jeg opdagede, at jeg ikke
havde fået sprængt begge inder-poser i min indkøbte Munich Lager 2308
gær, hvorfor gæren ikke var kommet i gang. Jeg havde ikke helt forstået,
hvad det gik ud på, det der med at springe en inderpose i den guldfolie-pakke
gær jeg havde købt. Så da jeg med en kagerulle kunne mærke og høre, at
nu var der gået hul på en pose, troede jeg alt var ok. Men det var det
så ikke....der var to inderposer der skulle sprænges.
Nå,- jeg blandede det hele i en flaske, og lod det stå natten oven på
mit almindelige køleskab, hvor der er ca. 24 grader, og tilsatte den så
ballonen næste morgen. Stor var lettelsen, skønt Dan Temple havde beroliget
mig pr. mail: "...den skal nok komme i gang", da jeg lørdag morgen kunne
se de første gær-dannelser i toppen af brygget!! Så nu er det i gang,
og jeg regner med at stikke det over i en anden ballon 10 dage at regne
fra den lørdag, hvor jeg kunne se gæren starte. Og nu er der 2 døgn efter
allerede kommet et 2-3 cm tykt lag i hele overfladen. Måske man skulle
tilmelde sig DM i Håndbryg alligevel.... (hov,- nu tabte jeg sgu lige
en masse æg på gulvet...., kan tænkes, at jeg lige skulle smage på min
pilsner om 6-7 uger, inden jeg tilmelder mig). Ellers ses vi forhåbentlig
alle på "håndbrygger-standen" på øl-festivalen 10-12 maj!!!!, og jeg vil
da ikke afvise, at jeg løbende vil give lidt erfaring og oplevelser fra
min videre debut ud i øl-brygning.
|