Håndbryg.dk
 
 

DM i Håndbrygning 2007 - Øltyper

Der vil blive kæmpet om at blive årets danske mester i følgende 11 hovedkategorier. Se siden Dommere for mere detaljeret information om hvordan øllene bliver bedømt.
Hver hovedkategori dækker et antal definerede stilarter som netop er blevet revideret af Foreningen af Danske Øldommere. Læs mere om revideringsovervejelserne nederst på denne side. For et fuldt overblik, hent den komplette liste over stilarter til DM.

Kategori Stilarter
1. Lys Lager

A. Moderne lys lager
B. International lager
C. Tjekkisk pilsner
D. Tysk pilsner
E. Dortmunder export
F. Münchener helles
G. Amerikansk lager

2. Mørk Lager

A. Moderne mørk lager
B. Wiener
C. Märzen (Oktoberfest)
D. Münchener dunkel
E. Mørk tjekkisk pilsner
F. Schwarzbier
G. Amerikansk mørk lager
H. Klassisk røgøl

3. Bock

A. Helles
bock/maibock
B. Traditionel bock
C. Doppelbock
D. Eisbock
E. Weizenbock

4. Lys ale

A. Engelsk light mild
B. Engelsk ordinary bitter
C. Engelsk best bitter
D. Engelsk strong bitter (ESB)
E. English pale ale
F. Amerikansk pale ale
G. California common/steam beer
H. Kölsch

5. Mørk ale

A. Engelsk brown ale
B. Amerikansk brown ale
C. Engelsk dark mild
D. Altbier
E. Skotsk lys ale 60/-
F. Skotsk ale 70/-
G. Skotsk export ale 80/-
H. Skotsk stærk ale, 90/-
I. Engelsk old/strong ale

6. IPA

A. Engelsk IPA
B. Amerikansk IPA
C. Imperial IPA

7. Hvedeøl

A. Weizen (sydtysk)
B. Dunkelweizen
C. Belgisk wit
D. Amerikansk hvedeøl

8. Stout/Porter

A. Dry stout/klassisk irsk stout
B. Ekstra stout
C. Brown porter
D. Porter
E. Sweet stout
F. Oatmeal stout
G. Moderne stout og porter
H. Porter/stout special

9. Stærk øl A. Barley wine
B. Foreign stout
C. Imperial stout
D. Imperial porter
10. Belgisk ale A. Belgisk pale ale
B. Belgisk brown ale
C. Lys stærk belgisk ale
D. Mørk stærk belgisk ale
E. Dubbel
F. Trippel
G. Biere de garde
H. Saison
11. Special øl A. Belgisk lambic
B. Gueze lambic
C. Belgisk frugt lambic
D. Oud bruin/flanders
brown
E. Berliner weisse
F. Frugt-/grøntsagsøl
G. Krydderøl


Stilartsdefinitionerne til DM2007

Der er i år medtaget et antal nye stilartsdefinitioner til DM 2007 samtidigt med at teksten og layoutet er redigeret. Der er også lavet en ny opdeling af konkurrenceklasserne forhold til DM 2006.

Konkurrenceklasser

For at tage det sidste først, så er antallet af konkurrenceklasser udvidet fra 8 til 11. Det betyder umiddelbart at man i år har mulighed for at indlevere 3 ekstra konkurrencebidrag i forhold til 2006, idet reglen om at man maksimalt kan indlevere én øl i hver klasse stadigt er gældende.
Når det forsøges med en ny opdeling af stilarter er det dels for at sikre at bedømmelsen af øl inden for samme konkurrenceklasse sker mellem sammenlignelige smagsprofiler. F.eks. er ”IPA” blevet oprettet som sin egen klasse, da den høje bitterhed let får andre ale-typer til at virke ”tynde” i sammenligning. Idet ”Belgisk Ale” også er blevet en selvstændig klasse, vil der nu være mulighed for at indlevere 4 ale bidrag mod tidligere 2 ale bidrag i 2006. Egentlig var det også 4 bidrag før, hvis man medregnede de tidligere klasser lys og mørk stærk øl; men her konkurrerede man så sammen med undergæret ”Bock” øl. ”Bock” øl har nu fået sin egen klasse, og de andre stilarter fra lys og mørk stærk øl er hovedsagligt rykket over i ”Belgisk Ale”. I klassen ”Stærk Øl” optræder nu i stedet de mere voldsomme stilarter som ”Barley Wine” og ”Imperial Stout”.
Med både en ”Stout/Porter” klasse og en ”stærk øl” klasse hvor der optræder stouts og porter så vil elskere af det sorte øl nu kunne indlevere et ekstra bidrag i forhold til sidste år.

Nye Stilarter

Af nye stilarter er der i år medtaget bl.a. ”Imperial IPA”, som er den kraftigere version af den populære stilart ”IPA”. Der skelnes nu også mellem ”Engelsk IPA” og ”Amerikansk IPA”
I den af håndbryggere mindre bryggede kategori af undergæret øl, er der kommet ”Moderne lys lager” og ”Moderne mørk lager” til. Hermed bliver det nemmere for håndbryggere at deltage med deres undergærede øl da det ikke behøver at ligne en ”International Lager” i.e. Heineken eller en ”tysk pilsner”, stilarter som er ganske svære at brygge.
I stilarternes mørke ende er der tilføjet ”Brown Porter”, ”Ekstra Stout”, ”Moderne Stout og Porter” og hvis man ikke kan passe sit mørke håndbryg ind andre steder, så skulle ”Porter/Stout Special” i hvert fald være en god mulighed.
Vi håber at der kommer rigtigt mange konkurrencebidrag, og ikke mindst i de nye stilarter. Vi ses til DM.