Håndbryg.dk
 

DM 2002 - Øltyper

Der vil blive kæmpet om at blive årets danske mester i følgende kategorier. Se siden Bedømmelse for mere detaljeret information om hvordan øllet bliver bedømt.

Pilsner:

Den traditionelle pilsner kommer fra Tjekkiet, mest kendt er nok Pilsner Urquell og Budvar. Kategorien er også åben for Pilsner brygget i andre traditioner, som f.eks. den danske og tyske. Alkoholmæssigt er de på omkring fire til fem procent, farven er lys, humlen sætter sit præg med både en tydelig bitterhed, men også en god aroma. Det er vigtig at humlen er integreret/balanceret af en god ren malt smag og fylde.

Engelsk ale/bitter:

Dette er en rimelig bred kategori, men alkoholmæssigt er vi stadig inden for fire til fem procent; farven kan være lys (PA) til mørk brun/rød. Humlen bidrager i høj grad med både aroma og bitterhed, men malt smag og sødme er mere fremherskende end i en pilsner. Gode eksempler er: Bass, Fullers London Pride, Shepeard Neame Spitfire, Morland Old Speckled Hen, Ruddles County.

Mørk belgisk ale:

Deltagere i denne kategori kan hente inspiration fra f.eks. Chimay Rouge/Blue, Rochefort 8/10 eller den noget lettere Westmalle Dubbel. Dette er kraftige sødladne øl med en alkohol styrke fra seks procent og op. Det er karakteristisk, at humlen ikke virker overvældende bitter, men snarer bidrager i en krydderimæssig betydning.

Hvede øl:

Hvede øl er karakteriseret ved at indeholde hvede i store mængder. I denne kategori skal mindst 40% af der forgærbare sukker stamme fra hvede, rå eller maltet. Kategorien er åben for både de belgiske og tyske stilarter, og både lyse og dunkle typer er tilladte. Eksempler: Schneider Weisse, Hoegaarden Whit, Erdinger Dunkelweissen.

Åben:

Denne kategori er med af to grunde. Dels er alle interessante ølstilarter ikke med selvstændigt, og dette er kategorien, hvor man kan slå et slag for sin "oversete" yndlingsstilart. Derudover er håndbryggere et notorisk eksperimenterende folkefærd, og ofte er normale kategorier ikke nok til at indfange øl, der smager godt - men derfor skal der være plads til dem alligevel ! Alt er i princippet tilladt, der skal dog være tale om øl. Der vil blive lagt vægt på at øllen præsenterer en unik smagsoplevelse og er i balance med sig selv.