Håndbryg.dk
 
 

DM i Håndbrygning 2004 - Øltyper

Der vil blive kæmpet om at blive årets danske mester i følgende 8 hovedkategorier. Se siden Bedømmelse for mere detaljeret information om hvordan øllene bliver bedømt.

Hver hovedkategori dækker et antal definerede stilarter som er baserede på lignende definitioner udarbejdede af BJCP og SHBF. For et fuld overblik, hent den komplette liste over stilarter til DM. Bemærk at beskrivelserne er endnu på engelsk, de bliver oversat løbende (nogle frivillige der melder sig?).

Kategori Beskrivelse
Lys Lagerøl

Dækker pilsner, de lyse tyske lagerøl, den almindelig lys lager som vi allesammen kender samt et par andre mindre kendte varianter.

1 International lager
2 Tjekkisk pilsner
3 Dortmunder export
4 Münchener helles
5 Amerikansk lys lager
6 Classisk amerikansk pilsner
Pale Ale

Dækker ales hvor farven er på den lyse side, og bitterheden og humlekarakter er mere fremtrædende.

10 English ordinary bitter
11 English special bitter (best)
12 English strong bitter (ESB)
13 English pale ale
14 India Pale Ale (IPA)
15 Amerikansk pale ale
16 Steam beer
17 Kölsch
18 Belgisk pale ale
19 Altbier
Brown Ale

Dækker mange typer af Brown Ale, det vil sige den mørkere, mindre bitter halvdel af ale-kategorien.

20 British Brown Ale
21 American brown ale
22 English light mild
23 English dark mild
24 Scottish light ale 60/-
25 Scottish heavy ale 70/-
26 Scottish export ale 80/-
27 Belgisk brown ale
Hvedeøl

Hvedeøl er karakteriseret ved at indeholde hvede i store mængder. I denne kategori skal mindst 40% af der forgærbare sukker stamme fra hvede, rå eller maltet. Kategorien er åben for både de belgiske og tyske stilarter, og både lyse og dunkle eksemplarer er tilladte. Alt fra Wit til Weizenbock...

30 Weizen (sydtysk)
31 Dunkelweizen
32 Belgisk wit
33 Amerikansk wheat beer
34 Berliner weisse
35 Weizenbock
Stout/Porter

Dækker alle former for Stout og Porter.

40 Klassisk irsk stout
41 Porter
42 Foreign extra stout
43 Sweet stout
44 Oatmeal stout
45 Imperial stout
Mørk Stærkøl

Dækker stilarter som er høj i alkohol og er på den mørke og frugtig side.

50 Dubbel
51 Mørk stærk belgisk ale
52 Traditionell bock
53 Dubbelbock
54 Eisbock
55 Scottish strong ale 90/-
Lys Stærkøl

Dækker stilarter som er høj i alkohol, men samtidig lysere såsom det belgiske Tripel og andre. Barley wine og old ale er vistnok midt imellem, så optræder de her for at kategorierne udlignes.

60 Trippel
61 Lys stærk belgisk ale
62 Barley wine
63 Old ale
64 Biere de Gardè
65 Saison
66 Helles bock/majbock
Andet

Denne kategori dækker alle øltyper, der ikke indgår i de andre kategorier.

70 Frukt/grøntsagsøl
71 Krydret øl
72 Øvrig røgøl
73 Rauchbier
74 Oud bruin/flanders brown
75 Belgian style lambic
76 Belgian style geuze lambic
77 Belgian style fruit lambic
80 Wiener
81 Märzen (traditionell oktoberfestbier)
82 Münchener dunkel
83 Mörk tjeckisk lager
84 Schwarzbier

OBS: Rettelser til ovenstående: Den 21/02/2004 blev nogle af ovenstående definitioner tilrettet en smule:

#4 FG 1.008-1.015 - lidt midre restsødme, tillader tørrere varianter.
#11 EBC 20-35 - skulle være gyldent - mørk kobberfarvet
#25 EBC maks 70 - tillader meget mørke varianter
#26 EBC maks 70 - tillader meget mørke varianter
#43 IBU 15-25 - mindre bitterhed
#61 EBC 6-12 (fejlrettelse)