Håndbryg.dk
 

DM 2003 - Øltyper

Der vil blive kæmpet om at blive årets danske mester i følgende kategorier. Se siden Bedømmelse for mere detaljeret information om hvordan øllet bliver bedømt.

Nr. Navn Beskrivelse
1 Engelsk Ale Dette er en rimelig bred kategori, alkoholmæssigt er vi inden for tre til seks procent; farven kan være lys til mørk brun/rød. Humlen bidrager i høj grad med både aroma og bitterhed, men malt smag og sødme er mere fremherskende end i en pilsner.
2 Lys Pilsner Den traditionelle pilsner kommer fra Tjekkiet. Kategorien er også åben for Pilsner brygget i andre traditioner, som f.eks. den danske og tyske. Alkohol mæssigt er de på omkring fire til fem procent, farven er lys, humlen sætter sit præg med både en tydelig bitterhed, men også en god aroma. Det er vigtig at humlen er integreret/balanceret af en god ren malt smag og fylde.
3 Mørk Pilsner Nogenlunde som (1) men mørke malt smagstoner fremtræder i balance med en tydelig men ikke overvældene bitterhed.
4 Dubbel Belgisk Ale i Dubbel-stilen. Rig smag af karamel, chokolade og maltsødme i det hele taget. Det er karakteristisk, at humlen ikke virker overvældende bitter, men snarer bidrager i en krydderimæssig betydning.
5 Trippel Belgisk Ale i Trippel-stilen. Kompleks aroma af malt og frugt estere (Citrus/ Kløver). Der må gerne være tilsat krydderi (f.eks. koriander). Må gerne smage af alkohol men ikke dominerende. Humlen skal ligge en solid bund, men bitterheden må ikke dominere - krydderhumle er derimod typisk.
6 Stout/Porter En mørk øl, fra kulsort til en mørk,rødlig farve. Tydelige mørkt smagende, evt. med solid karamel. Tykt cremet skum en fordel. Afhængig af sub stil (eller bryggerens udtryk) kan der skrues op og ned for brændthed, lakrids, bitterhed og cremet konsistens. Dette er en meget bred kategori, men de gode eksempler fremstår kraftigt smagende med de interne smagskomponenter godt integreret.
7 Hvedeøl Hvede øl er karakteriseret ved at indeholde hvede i store mængder. I denne kategori skal mindst 40% af der forgærbare sukker stamme fra hvede, rå eller maltet. Kategorien er åben for både de belgiske og tyske stilarter, og både lyse og dunkle eksemplarer er tilladte. En frugtagtig/krydret aroma og smag, sammen med en friskhed, giver denne stilart sin karakter.
8 Krydret øl Pointen i denne kategori er at det brugte krydderi skal fremstå klart og tydeligt. Smagen må dog ikke være så kraftig at den ødelægger fornøjelsen ved resten af øllen. Ellers er det frit slag!