Der vil blive kæmpet om at blive årets danske mester i følgende
kategorier. Se siden Bedømmelse
for mere detaljeret information om hvordan øllet bliver bedømt.
Nr. |
Navn |
Beskrivelse |
1 |
Engelsk Ale |
Dette er en rimelig bred kategori, alkoholmæssigt er
vi inden for tre til seks procent; farven kan være lys til mørk brun/rød.
Humlen bidrager i høj grad med både aroma og bitterhed, men malt smag
og sødme er mere fremherskende end i en pilsner. |
2 |
Lys Pilsner |
Den traditionelle pilsner kommer fra Tjekkiet. Kategorien
er også åben for Pilsner brygget i andre traditioner, som f.eks. den
danske og tyske. Alkohol mæssigt er de på omkring fire til fem procent,
farven er lys, humlen sætter sit præg med både en tydelig bitterhed,
men også en god aroma. Det er vigtig at humlen er integreret/balanceret
af en god ren malt smag og fylde. |
3 |
Mørk Pilsner |
Nogenlunde som (1) men mørke malt smagstoner fremtræder
i balance med en tydelig men ikke overvældene bitterhed. |
4 |
Dubbel |
Belgisk Ale i Dubbel-stilen. Rig smag af karamel, chokolade
og maltsødme i det hele taget. Det er karakteristisk, at humlen ikke
virker overvældende bitter, men snarer bidrager i en krydderimæssig
betydning. |
5 |
Trippel |
Belgisk Ale i Trippel-stilen. Kompleks aroma af malt
og frugt estere (Citrus/ Kløver). Der må gerne være tilsat krydderi
(f.eks. koriander). Må gerne smage af alkohol men ikke dominerende.
Humlen skal ligge en solid bund, men bitterheden må ikke dominere
- krydderhumle er derimod typisk. |
6 |
Stout/Porter |
En mørk øl, fra kulsort til en mørk,rødlig farve. Tydelige
mørkt smagende, evt. med solid karamel. Tykt cremet skum en fordel.
Afhængig af sub stil (eller bryggerens udtryk) kan der skrues op og
ned for brændthed, lakrids, bitterhed og cremet konsistens. Dette
er en meget bred kategori, men de gode eksempler fremstår kraftigt
smagende med de interne smagskomponenter godt integreret. |
7 |
Hvedeøl |
Hvede øl er karakteriseret ved at indeholde hvede i
store mængder. I denne kategori skal mindst 40% af der forgærbare
sukker stamme fra hvede, rå eller maltet. Kategorien er åben for både
de belgiske og tyske stilarter, og både lyse og dunkle eksemplarer
er tilladte. En frugtagtig/krydret aroma og smag, sammen med en friskhed,
giver denne stilart sin karakter. |
8 |
Krydret øl |
Pointen i denne kategori er at det brugte krydderi skal
fremstå klart og tydeligt. Smagen må dog ikke være så kraftig at den
ødelægger fornøjelsen ved resten af øllen. Ellers er det frit slag! |