Håndbryg.dk
 

Fadøl med det perfekte skum

glasDet kan være besværligt at få ens fadøl til at se ud som det gør hos Gullivers - flot, klart øl med den sidste centimeter bestående af en tyk lag hvid skum. Kulsyrindholdet skal også være perfekt, så det prikker lige tilpas på tungen. Men alt for tit er man fanget i en af ekstremerne - enten fladt øl, der er nemt at skænke men mangler bid, eller voldsomt skummende øl, man er en halv time om at samle et helt glas af - for så at opdage at det alligevel har mistet sin kulsyre under processen. Ak!

Fadøl skal opbevares under et tryk, der søger for at den rigtig (for stilarten) mængde CO2 er opløst i det, sådan et det føles rigtigt i munden. Dette er nemt nok - slå op i denne tabel under stilart for at finde den ønsket rumfang CO2, find trykket du skal bruge i denne tabel, og indstille manometeret (eller hvad du har) derefter. Men nu kommer problemet med servering.

Problemet

Øl har en tendens til at skumme hvis det oplever et pludseligt trykfald. Trykket i fadet er måske 2 bar over atmosfærisk tryk, hvoraf trykket lige hvor øllet forlader hanen er lige atmosfærisk (selvfølgelig!). Altså 2 bar som øllet skal "miste", helst på så jævn en måde som muligt, i løbet af den tid det tager at komme igennem slangen, så systemet siges at være "i balance".

Derhjemme har du typisk en relativ kort slange af to grunde - der er ikke er plads til det ved anlægget, og at øllet der er i slangen kan blive fladt imellem skænkninger. Ingen problem i en bar, hvor der går kun kort tid imellem, men hjemme kan det (desværre!) vare dage inden det næste glas hældes op. Hvis slangen var tilstrækkelig lang ville det faktisk betyde at man altid fik kun øl, der havde været i slangen.

Under det "korrekte" tryk og med standard 6,7mm ølslange løber øllet så hurtigt igennem slangen at den netop får et pludselig trykfald. Og skummer voldsomt på vejen ud! Der er også meget turbulens, der også skaber skum. Der skal bruges en meget lang 6,7mm slange for at opnå tilstrækkeligt trykfald for at bringe systemet i balance.

Det kan være fristende at åbne kun lidt for hanen, men det gør kun ondt værre, da øllet nu kommer til at opleve hele trykfaldet på èn gang, plus masser af turbulens, når det kommer til hanens ventil - med masser af skum til følge!

En mulig løsning er at tage trykket af fadet, ned til 0,5 bar eller deromkring, inden du hælder op. Men udover at det er lidt bøvlet, og at du skal derefter hæve trykket igen ved at tilsætte mere CO2, kan et for lavt tryk betyde ligefrem at øllet flyder så langsomt at det når at skumme i selve slangen, lige når den forlader fadet. Der kommer derfor kun en langsom strøm af skum ud af hanen!

Løsningnen

Løsningen er en tyndere slange. En tynd slange giver meget mere modstand til øllet, og derfor flyder øllet langsommere, og mister mere tryk per centimeter. (Brygladen forhandler sådan en slange med 3mm intern diameter). Et ganske kort stykke er nok - jeg får glimrende resultater fra under 1 meter i alt fra fad til picnichane. Da alle haner og koplinger er beregnet til standard 6,7mm slanger, har jeg brugt som adapter et kort stykke armeret kulsyrslange som passer lige præcis over 3mm slangen, og kan tvinges over picnichanens nipling.

Øllet løber ganske roligt ud af picnichanen, en halv liter på omkring 15 sekunder, og beholder alt CO2 i sig undervejs. En flot skum kan stædigvæk opnås ved at hælde de sidste dråber i glasset fra en højde så det "plasker" lidt.

På den anden ende har jeg brugt samme metode, med brug af en CO2 nipling til min Cornelius.

En anden mulighed er at købe adapterer der konverterer mellem 3 og 6,7mm.

6,7mm til 3mm kobling:

Af Dan Temple