Fadøl med det perfekte skum
Det kan
være besværligt at få ens fadøl til at
se ud som det gør hos Gullivers - flot, klart øl med
den sidste centimeter bestående af en tyk lag hvid skum. Kulsyrindholdet
skal også være perfekt, så det prikker lige tilpas
på tungen. Men alt for tit er man fanget i en af ekstremerne
- enten fladt øl, der er nemt at skænke men mangler
bid, eller voldsomt skummende øl, man er en halv time om
at samle et helt glas af - for så at opdage at det alligevel
har mistet sin kulsyre under processen. Ak!
Fadøl skal opbevares under et tryk, der søger for
at den rigtig (for stilarten) mængde CO2
er opløst i det, sådan et det føles rigtigt
i munden. Dette er nemt nok - slå op i denne
tabel under stilart for at finde den ønsket rumfang CO2,
find trykket du skal bruge i denne tabel, og indstille manometeret (eller hvad
du har) derefter. Men nu kommer problemet med servering.
Problemet
Øl har en tendens til at skumme hvis det oplever et pludseligt
trykfald. Trykket i fadet er måske 2 bar over atmosfærisk
tryk, hvoraf trykket lige hvor øllet forlader hanen er lige
atmosfærisk (selvfølgelig!). Altså 2 bar som
øllet skal "miste", helst på så jævn en
måde som muligt, i løbet af den tid det tager at komme
igennem slangen, så systemet siges at være "i balance".
Derhjemme har du typisk en relativ kort slange af to grunde - der
er ikke er plads til det ved anlægget, og at øllet
der er i slangen kan blive fladt imellem skænkninger. Ingen
problem i en bar, hvor der går kun kort tid imellem, men hjemme
kan det (desværre!) vare dage inden det næste glas hældes
op. Hvis slangen var tilstrækkelig lang ville det faktisk
betyde at man altid fik kun øl, der havde været i slangen.
Under det "korrekte" tryk og med standard 6,7mm ølslange
løber øllet så hurtigt igennem slangen at den
netop får et pludselig trykfald. Og skummer voldsomt på
vejen ud! Der er også meget turbulens, der også skaber
skum. Der skal bruges en meget lang 6,7mm slange for at opnå
tilstrækkeligt trykfald for at bringe systemet i balance.
Det kan være fristende at åbne kun lidt for hanen,
men det gør kun ondt værre, da øllet nu kommer
til at opleve hele trykfaldet på èn gang, plus masser
af turbulens, når det kommer til hanens ventil - med masser
af skum til følge!
En mulig løsning er at tage trykket af fadet, ned til 0,5
bar eller deromkring, inden du hælder op. Men udover at det
er lidt bøvlet, og at du skal derefter hæve trykket
igen ved at tilsætte mere CO2, kan et for lavt tryk betyde
ligefrem at øllet flyder så langsomt at det når
at skumme i selve slangen, lige når den forlader fadet. Der
kommer derfor kun en langsom strøm af skum ud af hanen!
|
Løsningnen
Løsningen er en tyndere slange. En tynd slange giver
meget mere modstand til øllet, og derfor flyder øllet
langsommere, og mister mere tryk per centimeter. (Brygladen
forhandler sådan en slange med 3mm intern diameter).
Et ganske kort stykke er nok - jeg får glimrende resultater
fra under 1 meter i alt fra fad til picnichane. Da alle haner
og koplinger er beregnet til standard 6,7mm slanger, har jeg
brugt som adapter et kort stykke armeret kulsyrslange som
passer lige præcis over 3mm slangen, og kan tvinges
over picnichanens nipling.
Øllet løber ganske roligt ud af picnichanen,
en halv liter på omkring 15 sekunder, og beholder alt
CO2 i sig undervejs. En flot skum kan stædigvæk
opnås ved at hælde de sidste dråber i glasset
fra en højde så det "plasker" lidt.
|
På den anden ende har jeg brugt samme metode, med brug af
en CO2 nipling til min Cornelius.
En anden mulighed er at købe adapterer der konverterer mellem
3 og 6,7mm.
Af Dan Temple
|