Håndbryg.dk
 

Din første Ale

Denne opskrift og vejledning er rettet mod den absolutte begynder, som har lyst til at prøve at lave håndbrygget øl af god kvalitet. Den skulle være: 

Praktisk. Alt der nævnes af udstyr og ingredienser, findes enten i almindelig detailhandel eller hos en håndbryg-butik, se listen på vores Indkøb side.

Nem. Det skal være så nemt som muligt. Mindst muligt udstyr. Derfor er denne opskrift baseret på maltekstrakt, og er en ale, ikke en pilsner type, fordi den kan gæres ved stuetemperatur.

Interessant. Det er mening, at du vil kunne begynde at fornemme, hvad mulighederne er for at variere opskriften, og komme til at kende de basale ingredienser. Dette er ikke et Kit! Der er heller ingen magi - det der beskrives, forklares.  Opskriften kan bruges som begyndelse til eksperimentation, og beregningerne kan ses i BeerCalc.

Billig. Billig. Listen af udstyr indeholder kun de mest nødvendige ting. Der er priser ved alle de ting, som ikke normalt ikke findes i køkkenet. 

Basisudstyr til brygning

Beskrivelse Pris (Kr) 
Steriliseringsmiddel, f.eks klorin
15L gryde (eller 2 mindre)  
En stor si  90
Gærlås  20
Termometer 0-120 grader  85
Vinballon til gæring (til 25L) 115
En tragt, hvis vinballonen har en smal åbning 45
Ballonbørste til rengøring (hvis vinballonen har en smal åbning) 82
Hævert (helst "automatisk") - eller brug en vinballon med taphane og en plastikslange. 85

Optionelt udstyr (til måling / justering)

Hydrometer (For at måle vægtfylde)  40 
Ølpipette (For at tage prøver fra ballonen)  45 
100ml cylinderglas  25 

Beholdere til oplagring

Fad eller flaske? Der er fordele og ulemper med begge systemer, du må selv bestemme om du vil have dit øl på fad eller på flaske. Husk at der dannes bundfald i hjemmelavet øl, som gør det nødvendigt at hælde forsigtigt op fra flasken. Flaskerne tager også tid at gør rene. Men til gengæld kan man tage flasker med til en middag, for eksempel, og de er billigere at begynde med.
 
Udstyr til flasker
Kapselpåsætter  100 
100 kaplser  16 
ølflasker til 25L (pant)  120 
Flaskebørste  13
Udstyr til fad
King keg  450
SodaStream adaptor  100
SodaStream CO2 cylinder (Matas) 75

Ingredienser til 22L Pale Ale

Tør lys malt ekstrakt, 3kg  140 
Cara crystal malt, 250g 
Humleblade (Goldings eller Fuggle, 4-5% alpha), 100g  35 
Tørret overgær, 14g  14 
Irish Moss, 10g 
Hvid sukker, 50g (til eftergæringen)  

Forløbet

Bemærk: Du kan vælge at lave en "gærstarter", eller lade være. Hvis du ikke har de 3 dage det tager, og du bruger tørret gær, er det OK bare at rehydrere tørgæren ved at lade den stå i en kop varmt (25-35 grader) vand i et par timer, inden den bruges. Brug kogt og afkølet vand for at sikre hygiejne.

Ellers kan du lave en gærstarter, hvilke anbefales hvis du bruger flydende gær, medmindre du bruger en "Activator" eller lignende stor pakke som indeholder en rigtig stor mængde aktive gærceller. I al tilfælde: følg vejledning på pakken!

Forklaringen om hvordan man laver en gærstarter følger, hvis du har brug for den.

At lave en "gærstarter" (forkultur).

OBS: Det er vigtigt, at alt, der havner i din starter er sterilt og rent. Inden gæren kommer i gang, er den varme sukkeropløsning det perfekte miljø for alle mulige slags uvelkomne bakterier. Hvis de får lov til at yngle i dit øl, bliver øllet helt sikkert elendigt!

Heldigvis er det faktisk nemt at holde tingene sterile. Tag en ren glasflaske (helst gennemsigtig), hvor du kunne tænke dig at lade din starter komme i gang. Kog en kedel vand, og sterilisér flasken ved at fylde den op med kogende vand. Sterilisere dit termometer ved samme lejlighed og læg det til side på en ren tallerken. Hæld det kogende vand ud af flasken igen, men behold 1cm på bunden af flasken. Hæld 1 spiseske sukker eller 2 spiseske maltekstrakt i flasken. Tilsæt kogt vand fra kedlen, indtil flasken er totredjedel fuld. Stil flasken i koldt vand indtil den falder til 30 grader. Husk at holde termometeret rent!. (Hvorfor? En højere temperatur, f.eks over 40 grader, kan dræbe din gær.) Nu har du det perfekte miljø, hvor dine gærceller kan mangfoldiggøre sig selv! Tilsæt gæren, og brug et stykke køkkenrulle, vat eller husholdningsfilm til at lukke toppen af flasken. Sådan kan den CO2, der dannes under gæringen, komme ud, men bakterier kan ikke trænge ind. Find et sted i boligen hvor temperaturen er omkring 24 grader (mindst 20 grader), og stil flasken der. 

I løbet af de næste par dage burde du se at væsken i flasken bobler, og der dannes et hvidt lag gær i bunden.

Brygdagen

Du kommer til at bruge 2-3 timer i køkkenet idag. Til inspiration, foreslår jeg en flaske ale, f.eks Shepherd Neame Spitfire, eller Marstons Pedigree. Det er sandsynligvis også en god ide at åbne et vindue, da ikke alle kan lide duften af kogende urt og humle....... 

Allerførst - fyld din(e) gryde(r) op med vand (men ikke helt til toppen) og sæt dem over på komfuret. De skal nemlig op og koge, og det tager tid. Mens de varmer op, sterilisere vinballonen, termometer, si og trakt med klorinvand. Følg vejledning på emballagen. Tøm dem, og skyl grundigt efter med vand.

Mål din malt ekstrakt, og dine humle ud. Humlene skal deles op i 3 partier: 60g, 20g og 20g. Kig på posen - hvis den angivne "alpha %" er højere end 4,5%, skal du reducere mængden af den første parti (60g) tilsvarende. Fx hvis den er på 6%, brug kun 45g. Du behøver ikke være nøjagtig.

Når vandet når op på 60-70 grader, tilsæt Crystal-malten, og skru ned for blusen. Lad den stå ved nogenlunde konstant temperatur i en halv time. Fjern det meste af malten med en si - du har nu fået alt farve og smag fra den ristet malt. Tilsæt derefter maltekstrakten og rør rundt indtil den er opløst.

Nu hedder det "urt", og dufter (synes jeg) ret lækkert. Tilsæt også den første parti humle. Sæt noget musik over, åben din øl, og vent indtil det hele koger. Pas på den ikke koger over! Du kan risikere at blive rigtig upopulær i køkkenet! Skru ned, og rør rundt indtil humlen synker, og lad det hele koge i 45 minutter. Det er ikke vigtigt at være præcis med tiden - nyd din øl og tag det roligt! Ved kogning omdannes nogle af stofferne i malten, og bitterheden bliver opløst fra humlen. Dette første parti humle kommer kun til at kun give bitterhed til øllet, da alle smags- og aromakomponter fordufter under den lange kogetid. 

Nu er det tid til at tilsætte "smagshumlene". Mens urten koger, ind med det andet parti humle. Tilsæt også Irish Moss. Det tvinger proteiner, som ellers kunne gøre øllet uklart, at klumpe sammen og falde til bunden. Lad det hele koge 15 minutter til, for at ekstrahere smagskomponenterne, men ikke give dem tid til at fordampe. 

Imens, gør vinballonen klar. Skyl den med rent vand, for at fjerne resterne af steriliseringsmiddel. Stil den klar, et sted hvor det kan være lige meget hvis der spildes lidt på gulvet! Sluk for varmen. Tilsæt det sidste parti humle, og rør godt rundt. Giv det 10 minutter mens urten gradvis køler af. Nu får du aromakomponenterne fra humlene, som ellers vil blive kogt væk. Efter 10 minutter, hæld den varm urt over i vinballonen, gennem en si. Humlen danner en naturlig filter, så det mest af det slam der er blevet dannet under kogning ikke kommer med. Det, der slipper igennem, skal nok falde til bunden efterhånden alligevel. 

Fyld nu ballonen op til 25 liter med koldt vand fra hanen. Hvis du bruger en slange, sørg for at det er frisk vand, ikke det, der har ligget i slangen et par måneder. Sørg også for, at der sker så meget iltning af vandet under påfyldningen som muligt. Gæren bruger nemlig ilt det første døgn, i stedet for sukker, mens den "gør sig klar". 

Tjek temperaturen. Hvis den er over 30° C, er det nødvendigt at lade det hele køle ned. Låget skal skrues på ballonen imens, men skal ikke være lufttæt, eller dannes der undertryk med nedkøling. Skyl øllet rundt for at sørge for at det sukker-inholdige, varm urt bliver godt blandet med det koldt vand. 

Hvis du har en hydrometer, er det nu du tager et prøve og måler vægtfylden. Det skulle være omkring 1055. Det vil sige, at sukkeret i urten betyder at den "vejer" 5.5% mere end rent vand. 

Så snart temperaturen er under 30° C, hæld indholdet af starter-flasken i. Sæt låget med gærlås på vinballonen, og stil den til gæring. En gæringstemperatur omkring 20° C er optimalt. Under 18° C, tager det lang tid. Over 24° C, dannes der uønsket smagskomponenter. 

Nu er det tid til at slappe af. Gæring skal nok komme i gang i løbet af et par døgn. Det kan dog ske tidligere, hvis gæren er meget "vågen". Det er meget normalt, at nybryggere bliver bekymrede, når der ikke er skete noget efter 24 timer. Tag det roligt! Når den er kommet i gang, vil du typisk se et tykt lag gær dannet på overfladen. (Det er derfor, at Ale-gær hedder "overgær", selvom det er faktisk gærcellerne der flyder rundt i væsken der laver arbejdet.). Gærlaget er en god ting, da det forhindrer bakterier i at trænge igennem. 

I løbet af den næste uge, skal du gøre enten flaskerne, eller dit fad, klar. Det vil sige rengøring og sterilisering. Efter 1-2 uger, vil gæringen være færdig. Du kan tjekke, ved brug af en hydrometer, hvor langt den er kommet. Den vil nok slutte mellem 1.008 of og 1.014. Det vil sige, at sukkeret er væk, omdannet til den lettere alkohol og CO2, og derfor er vægtfylden faldet. Vent helst et par dage ekstra end slutte for tidligt. 

På flaske eller fad

Når endepunktet er nået, skal øllet over i sin endelige beholder. Men først skal gærcellerne indtage deres sidste måltid, så de har næring til at danne den nødvendige mængde kulsyre (CO2) i det færdige øl. Opløs 50g sukker i 500ml kogende vand, og hæld det i ballonen. Rør rundt med en steriliseret brygske eller lign., så det bliver godt blandet sammen. Forstyr ikke det tykke lag gær, der ligger på bunden af ballonen, men det gør ikke noget, at lidt gær bliver hvirvlet op. 

Ved brug af en (steriliseret!) hævert (her bliver du rigtig glad, du købt en "automatisk" en, så du undgår at skulle suge) flyt øllet over i flaskerne eller din keg. Hvis din vinballon har en taphane i bunden, og du har en passende plastikslange, kan du bruger den i stedet for. Denne gang skal det ikke iltes. Få slangen ned i bunden af flasken for at undgå for meget plasken. Dette job er velegnet til to personer, en der fylder, og en der sætter kapslerne på. Lad der være 1cm luft i hver flaske. Ved for lidt luft, kan overtrykket sprænge flasken! 

Øllet skal nemlig have tid til eftergæring, og derfor skal det ikke stilles et køligt sted endnu. Mellem 20° C og 24° C er en god ide, da de få medbragte gærceller skal have det bedste mulige arbejdsmiljø. Et par uger er nok, og du vil typisk se et tyndt lag gær dannet på bunden af flaskerne. Bagefter, lad øllet hvile sig et køligt sted, mellem 10 og 15° C, som er tilfældigvis også den rigtig serveringstemperatur. Hvis du har brugt en eller flere gennemsigtige flasker, kan du se hvordan øllet ser ud, og tjekke om det er blevet klart. Et par måneder er nok en optimal lagringstid, men pyt. Det er din første bryg, så begynd at smage på det når du har lyst. Det kan være interessant at opleve, hvordan smagen udvikler sig.