Ordbog
En kort ordbog over de hyppigste brugte udtrykke på engelsk
og dansk. Se også Bo
Pedersens ordbog.
Adjuncts = råfrugt (ikke-maltet korn og sukker tilsat sammen
med malten)
Aerate = belufte
Aerobic = aerobisk (der er oxygen, ilt, tilstede)
Airlock = gær-rør
Aldehyde = aldehyd
Ale = øltype gæret med "overgær "(Saccaromyces
cerevisiae)
Alpha acid = alfasyre (bitterstof i humlen, som omdannes til iso-alfasyre,
der er det væsentligste bitter-smagsstof i øl)
Amylase = gruppe af enzymer, der spalter stivelse, fx. til maltsukker
(maltose)
Anaerobic = anaerobisk (uden oxygen, ilt)
Attenuation = "at gøre tyndere", dæmpning.
Bruges om hvor meget vægtfylden, densiteten (S.G.), reduceres
under gæringen.
Autolysis = selvopløsning, når gærcellerne er
døde går de i opløsning på sammen måde
som man mørner kød ved at lade det hænge i kølerum.
Balling, degrees = grader Balling, % Balling (extrakt-indhold,
mål for densitet, massefylde, ved sammenligning med sukkeropløsning,
omtrent det samme som grader Plato)
Bottom fermenting yeast = "undergær" (Saccaromyces
carlsbergensis)
Brewing = brygning
Carbonation = tilsætning af kuldioxid = carbondioxid.
Clove = krydder-nellike, noget øl kan have en smag, der
minder lidt herom.
Density = massefylde, Specific gravity (S.G.)
Diacetyl = stof, der dannes naturligt under bl.a. ølgæring
og som smager og lugter af smør / flødekaramel
DMA = Dimethylsulfid, stof, der bl.a. dannes under urt-kogningen.
Aroma som overkogte grøntsager og kogt majs
Dry hopping = tilsætning af humle efter den første
gæring.
EBC = European Brewery Convention, har fastlagt analysemetoder
for undersøgelse af malt, urt og øl. Talskala for
øl-farve.
Esters = estere ( en gruppe frugt / blomsteragtigt duftende stoffer)
Extract = ekstrakt, den samlede mængde opløste stoffer
i øl-urt
F.G. , Final Specific Gravity = massefylde når gæringen
er afsluttet
Fining = klaring af øl med husblas eller andet.
Flocculation = flokulation (gærcellernes evne til at klæbe
sammen og danne små klumper, der bundfældes)
Hydrometer = flydevægt (oftest glas-instrument med en skala
til aflæsning af væskens massefylde, enten som S.G.
eller som grader Balling eller Plato)
IBU = Internationale bitter-enheder
Isinglass = Fiskebaseret klaringsmiddel (tilsættes det færdige
øl). Brugt i Real Ale.
Lauter = klar (tysk ord)
Lauter tun = urt-filtrerings beholder
Mash-out: temperaturtrin på ca 77 grader hvor ezymaktiviteterne
stoppes og sukkeret bliver mere flydende.
Så er det nemmere at sparge (eftergyde).
O.G. = indbrygningsgrad, massefylde ved start
Phenols = gruppe af stoffer, nogle har en smag, der let bliver
ubehagelig, nellike-agtig
Pitching = gærpåsætning
Priming sugar = tilsætning af sukker ved tapning for at få
dannet carbondioxid (CO2) i fadet eller flasken
Plato, deg. = skala for urtens densitet - og dermed extraktindhold
- kalibreret som gram sukker pr. 100 g opløsning
Saccharometer = se Hydrometer
Sparging = eftergydning
Slant = skrå-agar (ølurt gjort stift med agar, som
bruges til dyrkning af gær)
Steeping = at sætte byggen i støb, dvs. at sætte
den i blød, så den kan begynde at spire.
S.G. = densitet, massefylde
Terminal extract = extraktindholdet når gæringen er
afsluttet, se F.G.
Top Fermenting yeast = "overgær " (Saccaromyces
cerevisiae)
wort = urt
Udarbejdede af Thorkild J. Nielsen
|