Din første Ale
Denne opskrift og vejledning er rettet mod den absolutte begynder, som
har lyst til at prøve at lave håndbrygget øl af god
kvalitet. Den skulle være:
Praktisk. Alt der nævnes af udstyr og ingredienser, findes
enten i almindelig detailhandel eller hos en håndbryg-butik, se listen på
vores Indkøb side.
Nem. Det skal være så nemt som muligt. Mindst muligt
udstyr. Derfor er denne opskrift baseret på maltekstrakt, og er
en ale, ikke en pilsner type, fordi den kan gæres ved stuetemperatur.
Interessant. Det er mening, at du vil kunne begynde at fornemme,
hvad mulighederne er for at variere opskriften, og komme til at kende
de basale ingredienser. Dette er ikke et Kit! Der er heller ingen magi
- det der beskrives, forklares. Opskriften kan bruges som begyndelse
til eksperimentation, og beregningerne kan ses i BeerCalc.
Billig. Billig. Listen af udstyr indeholder kun de mest nødvendige
ting. Der er priser ved alle de ting, som ikke normalt ikke findes i køkkenet.
Basisudstyr til brygning
Beskrivelse |
Pris (Kr) |
Steriliseringsmiddel, f.eks klorin |
|
15L gryde (eller 2 mindre) |
|
En stor si |
90 |
Gærlås |
20 |
Termometer 0-120 grader |
85 |
Vinballon til gæring
(til 25L) |
115 |
En tragt, hvis vinballonen
har en smal åbning |
45 |
Ballonbørste til rengøring
(hvis vinballonen har en smal åbning) |
82 |
Hævert (helst "automatisk")
- eller brug en vinballon med taphane og en plastikslange. |
85 |
Optionelt udstyr (til måling / justering)
Hydrometer (For at måle
vægtfylde) |
40 |
Ølpipette (For at tage
prøver fra ballonen) |
45 |
100ml cylinderglas |
25 |
Beholdere til oplagring
Fad eller flaske? Der er fordele og ulemper med begge systemer, du må
selv bestemme om du vil have dit øl på fad eller på flaske.
Husk at der dannes bundfald i hjemmelavet øl, som gør det
nødvendigt at hælde forsigtigt op fra flasken. Flaskerne tager
også tid at gør rene. Men til gengæld kan man tage flasker
med til en middag, for eksempel, og de er billigere at begynde med.
Udstyr til flasker
|
Kapselpåsætter |
100 |
100 kaplser |
16 |
ølflasker til 25L (pant) |
120 |
Flaskebørste |
13 |
Udstyr til fad
|
King keg |
450 |
SodaStream adaptor |
100 |
SodaStream CO2 cylinder (Matas) |
75 |
Ingredienser til 22L Pale Ale
Tør lys malt ekstrakt,
3kg |
140 |
Cara crystal malt, 250g |
5 |
Humleblade (Goldings eller
Fuggle, 4-5% alpha), 100g |
35 |
Tørret overgær,
14g |
14 |
Irish Moss, 10g |
5 |
Hvid sukker, 50g (til
eftergæringen) |
|
Forløbet
Bemærk: Du kan vælge at lave en "gærstarter", eller lade være. Hvis du ikke har de 3 dage det tager, og du bruger tørret gær, er det OK bare at rehydrere tørgæren ved at lade den stå i en kop varmt (25-35 grader) vand i et par timer, inden den bruges. Brug kogt og afkølet vand for at sikre hygiejne.
Ellers kan du lave en gærstarter, hvilke anbefales hvis du bruger flydende gær, medmindre du bruger en "Activator" eller lignende stor pakke som indeholder en rigtig stor mængde aktive gærceller. I al tilfælde: følg vejledning på pakken!
Forklaringen om hvordan man laver en gærstarter følger, hvis du har brug for den.
At lave en "gærstarter" (forkultur).
OBS: Det er vigtigt, at alt, der havner i din starter er sterilt
og rent. Inden gæren kommer i gang, er den varme sukkeropløsning
det perfekte miljø for alle mulige slags uvelkomne bakterier. Hvis
de får lov til at yngle i dit øl, bliver øllet helt
sikkert elendigt!
Heldigvis er det faktisk nemt at holde tingene sterile. Tag en ren glasflaske
(helst gennemsigtig), hvor du kunne tænke dig at lade din starter
komme i gang. Kog en kedel vand, og sterilisér flasken ved at fylde
den op med kogende vand. Sterilisere dit termometer ved samme lejlighed
og læg det til side på en ren tallerken. Hæld det kogende
vand ud af flasken igen, men behold 1cm på bunden af flasken. Hæld
1 spiseske sukker eller 2 spiseske maltekstrakt i flasken. Tilsæt
kogt vand fra kedlen, indtil flasken er totredjedel fuld. Stil flasken
i koldt vand indtil den falder til 30 grader. Husk at holde termometeret
rent!. (Hvorfor? En højere temperatur, f.eks over 40 grader, kan
dræbe din gær.) Nu har du det perfekte miljø, hvor
dine gærceller kan mangfoldiggøre sig selv! Tilsæt
gæren, og brug et stykke køkkenrulle, vat eller husholdningsfilm
til at lukke toppen af flasken. Sådan kan den CO2, der dannes under
gæringen, komme ud, men bakterier kan ikke trænge ind. Find
et sted i boligen hvor temperaturen er omkring 24 grader (mindst 20 grader),
og stil flasken der.
I løbet af de næste par dage burde du se at væsken
i flasken bobler, og der dannes et hvidt lag gær i bunden.
Brygdagen
Du kommer til at bruge 2-3 timer i køkkenet idag. Til inspiration,
foreslår jeg en flaske ale, f.eks Shepherd Neame Spitfire, eller Marstons
Pedigree. Det er sandsynligvis også en god ide at åbne et vindue,
da ikke alle kan lide duften af kogende urt og humle.......
Allerførst - fyld din(e) gryde(r) op med vand (men ikke helt til
toppen) og sæt dem over på komfuret. De skal nemlig op og
koge, og det tager tid. Mens de varmer op, sterilisere vinballonen, termometer,
si og trakt med klorinvand. Følg vejledning på emballagen.
Tøm dem, og skyl grundigt efter med vand.
Mål din malt ekstrakt, og dine humle ud. Humlene skal deles op
i 3 partier: 60g, 20g og 20g. Kig på posen - hvis den angivne "alpha %" er højere end 4,5%, skal du reducere mængden af den første parti (60g) tilsvarende. Fx hvis den er på 6%, brug kun 45g. Du behøver ikke være nøjagtig.
Når vandet når op på 60-70 grader, tilsæt Crystal-malten,
og skru ned for blusen. Lad den stå ved nogenlunde konstant temperatur
i en halv time. Fjern det meste af malten med en si - du har nu fået
alt farve og smag fra den ristet malt. Tilsæt derefter maltekstrakten
og rør rundt indtil den er opløst.
Nu hedder det "urt", og dufter (synes jeg) ret lækkert. Tilsæt
også den første parti humle. Sæt noget musik over,
åben din øl, og vent indtil det hele koger. Pas på
den ikke koger over! Du kan risikere at blive rigtig upopulær i
køkkenet! Skru ned, og rør rundt indtil humlen synker, og
lad det hele koge i 45 minutter. Det er ikke vigtigt at være præcis
med tiden - nyd din øl og tag det roligt! Ved kogning omdannes
nogle af stofferne i malten, og bitterheden bliver opløst fra humlen.
Dette første parti humle kommer kun til at kun give bitterhed til
øllet, da alle smags- og aromakomponter fordufter under den lange
kogetid.
Nu er det tid til at tilsætte "smagshumlene". Mens urten koger,
ind med det andet parti humle. Tilsæt også Irish Moss. Det
tvinger proteiner, som ellers kunne gøre øllet uklart, at
klumpe sammen og falde til bunden. Lad det hele koge 15 minutter til,
for at ekstrahere smagskomponenterne, men ikke give dem tid til at fordampe.
Imens, gør vinballonen klar. Skyl den med rent vand, for at fjerne
resterne af steriliseringsmiddel. Stil den klar, et sted hvor det kan
være lige meget hvis der spildes lidt på gulvet! Sluk for
varmen. Tilsæt det sidste parti humle, og rør godt rundt.
Giv det 10 minutter mens urten gradvis køler af. Nu får du
aromakomponenterne fra humlene, som ellers vil blive kogt væk. Efter
10 minutter, hæld den varm urt over i vinballonen, gennem en si.
Humlen danner en naturlig filter, så det mest af det slam der er
blevet dannet under kogning ikke kommer med. Det, der slipper igennem,
skal nok falde til bunden efterhånden alligevel.
Fyld nu ballonen op til 25 liter med koldt vand fra hanen. Hvis du bruger
en slange, sørg for at det er frisk vand, ikke det, der har ligget
i slangen et par måneder. Sørg også for, at der sker
så meget iltning af vandet under påfyldningen som muligt.
Gæren bruger nemlig ilt det første døgn, i stedet
for sukker, mens den "gør sig klar".
Tjek temperaturen. Hvis den er over 30° C, er det nødvendigt
at lade det hele køle ned. Låget skal skrues på ballonen
imens, men skal ikke være lufttæt, eller dannes der undertryk
med nedkøling. Skyl øllet rundt for at sørge for
at det sukker-inholdige, varm urt bliver godt blandet med det koldt vand.
Hvis du har en hydrometer, er det nu du tager et prøve og måler
vægtfylden. Det skulle være omkring 1055. Det vil sige, at
sukkeret i urten betyder at den "vejer" 5.5% mere end rent vand.
Så snart temperaturen er under 30° C, hæld indholdet
af starter-flasken i. Sæt låget med gærlås på
vinballonen, og stil den til gæring. En gæringstemperatur
omkring 20° C er optimalt. Under 18° C, tager det lang tid. Over
24° C, dannes der uønsket smagskomponenter.
Nu er det tid til at slappe af. Gæring skal nok komme i gang i
løbet af et par døgn. Det kan dog ske tidligere, hvis gæren
er meget "vågen". Det er meget normalt, at nybryggere bliver bekymrede,
når der ikke er skete noget efter 24 timer. Tag det roligt! Når
den er kommet i gang, vil du typisk se et tykt lag gær dannet på
overfladen. (Det er derfor, at Ale-gær hedder "overgær", selvom
det er faktisk gærcellerne der flyder rundt i væsken der laver
arbejdet.). Gærlaget er en god ting, da det forhindrer bakterier
i at trænge igennem.
I løbet af den næste uge, skal du gøre enten flaskerne,
eller dit fad, klar. Det vil sige rengøring og sterilisering. Efter
1-2 uger, vil gæringen være færdig. Du kan tjekke, ved
brug af en hydrometer, hvor langt den er kommet. Den vil nok slutte mellem
1.008 of og 1.014. Det vil sige, at sukkeret er væk, omdannet til
den lettere alkohol og CO2, og derfor er vægtfylden faldet. Vent
helst et par dage ekstra end slutte for tidligt.
På flaske eller fad
Når endepunktet er nået, skal øllet over i sin endelige
beholder. Men først skal gærcellerne indtage deres sidste måltid,
så de har næring til at danne den nødvendige mængde
kulsyre (CO2) i det færdige øl. Opløs 50g sukker i 500ml
kogende vand, og hæld det i ballonen. Rør rundt med en steriliseret
brygske eller lign., så det bliver godt blandet sammen. Forstyr ikke
det tykke lag gær, der ligger på bunden af ballonen, men det
gør ikke noget, at lidt gær bliver hvirvlet op.
Ved brug af en (steriliseret!) hævert (her bliver du rigtig glad,
du købt en "automatisk" en, så du undgår at skulle
suge) flyt øllet over i flaskerne eller din keg. Hvis din vinballon
har en taphane i bunden, og du har en passende plastikslange, kan du bruger
den i stedet for. Denne gang skal det ikke iltes. Få slangen ned
i bunden af flasken for at undgå for meget plasken. Dette job er
velegnet til to personer, en der fylder, og en der sætter kapslerne
på. Lad der være 1cm luft i hver flaske. Ved for lidt luft,
kan overtrykket sprænge flasken!
Øllet skal nemlig have tid til eftergæring, og derfor skal
det ikke stilles et køligt sted endnu. Mellem 20° C og 24°
C er en god ide, da de få medbragte gærceller skal have det
bedste mulige arbejdsmiljø. Et par uger er nok, og du vil typisk
se et tyndt lag gær dannet på bunden af flaskerne. Bagefter,
lad øllet hvile sig et køligt sted, mellem 10 og 15°
C, som er tilfældigvis også den rigtig serveringstemperatur.
Hvis du har brugt en eller flere gennemsigtige flasker, kan du se hvordan
øllet ser ud, og tjekke om det er blevet klart. Et par måneder
er nok en optimal lagringstid, men pyt. Det er din første bryg,
så begynd at smage på det når du har lyst. Det kan være
interessant at opleve, hvordan smagen udvikler sig.
|