Jeg skrev ikke under for bevarelsen af "Rød Tuborg"...
Af Jens Mortensen
De sidste mange måneder har vores glimrende forening succesfuldt
markeret sig i den offentlig debat om den fortsatte manglende diversitet
udi de danske ølmærker og -typer. Således har Danske Ølentusiaster
".set rødt", og som det danske øls svar på Egon Olsen haft en plan,
der skulle skaffe "millioner af Røde Tuborg" tilbage i den danske
handel.
Også jeg har et forhold til den Røde Tuborg. Ligesom jeg også har
haft det til Puch 3 Gear, Sporvogne, drittelsmør & ismejerier, 1-øres
slik, min første kæreste, første gang jeg nænsomt krammede et kvindebryst
for min hånd, strejfede den ungdommelige -måske naive - socialisme.Og
sådan nogen lunde heromkring - sådan tidsmæssigt - var det vel at
den Røde Tuborg indtog en plads i mit liv. Ikke bare som en usædvanlig
velsmagende øl, men sandelig også et signal til omverdenen om, "at
her var en bevidst og politisk aktiv ung mand" altså i gang med
at drikke sig beruset på den lokale pub i det meget politisk og
holdningsmæssige konservative Vallensbæk
Så der er mange fornøjelige og glade stunder, ikke så få politiske
diskussioner samt ikke mindst en række ungdoms "flash backs" forbundet
med den "Røde Tuborg"..
Men hvornår er det egentlig at jeg sidst har købt en Rød Tuborg?
Hvornår har jeg med hjertet og mine indkøb savnet den? Man kan jo
faktisk med rette hævde, at hvis danskerne virkelig ville ønskede
den Røde Tuborg serveret på deres lokale pubber, hvis de virkelig
ønskede at vedkvæge sig i en dansk mørk lagerøl ved bolværket i
havnen eller til frokosten, så er det nok ikke underskrifter der
tæller, men netop forbrugernes stærkeste våben: deres pengepung!
Og her har flere og flere danskere fået øjnene op for, at når pungen
skal åbnes, så findes der jo en række andre valgmuligheder end netop
den traditionelle - sådan til tider med en snert af ubehagelig nationalisme
eller lokalpatriotisme - tilgang til det at indkøbe de sædvanlige
pilsnere. Og hvem er det i grunden, der har medvirket til at skabe
denne åbenhed omkring mangfoldigheden i denne verdens øl-univers
i Danmark..
Måske er en af de væsentligste skyldnerne til dødsstødet over den
Røde Tuborg netop organet for det blad du netop sidder og læser:
Danske Ølentusiaster! Er sandheden ikke den, at vi som medlemmer
- og dermed også som meningsdannere for andre øl-nydere - de sidste
mange år har fortrukket en Ale No. 16, Ørbæk, Thy, Fuglsang etc.,
når vi har ville nyde en mørk dansk øl, hvad enten denne nu er en
ale eller en lager. Og er vores øjne og ikke mindst smagsløg , ikke
netop blevet fokuseret på hylderne for de herlige belgiske, tyske
og engelske mørke øl, som vi beredvilligt er blevet villige til
at betale 3-4 gange mere for end de typiske danske
Carlsbergs eksistensberettigelse er jo som virksomhed at tjene
penge til sine ejere, og 11 % af dem er at finde blandt diverse
danske pensionsfonde. Og de skulle jo gerne sørge for, at deres
medlemmers - og her finder vi jo givet vis også mange Ølentusiaaster
- pension gerne nu eller siden, skulle give mulighed for at forsøde
pensionisttilværelsen med diverse goder. herunder ikke mindst en
god øl til frokosten. Mon ikke vi i Danske Ølentusiaster i stedet
skulle bruge al vores energi på at få fjernet det helt igennem urimelige
retur-pantsystemet, i stedet for at opfordre en moderne virksomhed
til at være kustoder over eget produktsortiment. Og burde vi måske
ikke i stedet se øl-mastodonternes markedsføringsmetoder efter i
sømmene - måske i samarbejde med Konkurrencestyrelsen - da de monopol-lignende
tilstande på det danske øl-marked netop afskære os som forbrugere
i at nyde et bredt udvælg af denne verdens øl.
Men tanken om, at man ikke længere kan nyde en Rød Tuborg efterlader
da et savn, så Håndbryggerne vil derfor ile med lidt service udi
kunsten at brygge sin egen mørke lager. Da jeg ikke selv har haft
lejlighed til at brygge en mørk lager øl, og der ikke blandt brugerne
af www.haandbryg.dk's opskriftsværkstøj og opskriftsdatabase BeerCalc
er nogen bryggere, der har lagt en opskrift ind på en mørk lager,
har jeg i stedet konsulteret den svenske håndbryggersides opskriftsdatabase.
Her har Ted Mattsson & Stefan Skoglund været så elskværdige at offentliggøre
opskriften på deres "After Twelve" som er en Wiener-type.
(se også
opskriften "Rød Klon" på BeerCalc)
Pilsnermalt 2 kg
Münchernermalt: 4 kg
Carapils: 0,3 kg Cara (mørk): 0,15 kg
Mæskning:
Malten tilsættes 18 liter vand i en passende gryde, og her kan man
anvende singleinfusion-mæskning, hvor malten ligger i vandet i 90
minutter ved 68-69 grader, og de sidste 10 minutter ved 75 grader.
Ted og Stefan har dog brugt dekoktions-mæskning, hvor temperaturen
ændres over tid:
38 grader i 15 min
55 grader i 102 min
62 grader i 90 min
72 grader i 30 min
78 grader i 5 min
Når urten er trukket ud af malten, sættes denne til at koge. Der
tilsættes mere vand (evt under mæskningen), således at du har 27
liter urt. Når den har kogt op og skummet har lagt sig, tilsættes
humle:
Hersbrucker (3,6 %): 60 gram, som koges med i urten i 90 min før
forventet sluttidspunkt.
Hersbrucker (3,6 %): 30 gram, som koges med i urten i 20 min før
forventet sluttidspunkt
Tettnanger (1,7 %): 30gram, som koges med i urten i 5 min før forventet
sluttidspunkt
Når urten er blevet nedkølet hældes den på gærtanken, og gær tilsættes.
Ted og Stefan har brugt en Staropramne-gær, men en dansk lager-gær
eller andre lager-typer kan også anvendes.
Stil din gærtank køligt (9-12 grader) i ca 8-12 dage, hvorefter
du stikker din øl over i en ny gærtank, og lader den stå ca. 8-12
dage ved 8-10 grader. Efter din øl er gæret færdig hældes den på
fad eller flaske, tilsættes sukker for at give kulsyre og stilles
derefter til lagring ved 8-10 grader.
Om den lige smager som en Rød Tuborg tør jeg ikke love. den smager
formodentlig bedre, men så man jo lege lidt med opskriften. Ønsker
du mere viden om håndbrygning, så gå ind på de danske håndbryggers
hjemmeside www.haandbryg.dk. Her kan læse alt om at komme i gang,
også med andre øltyper!
|